Voor wie is deze workshop?

Voor volwassenen die een rol spelen in het leven van kinderen en jongeren: ouders, verzorgers, leerkrachten, pabostudenten, medewerkers van onderwijs- en zorginstellingen enzovoorts.

Afscheid en rouw

Vanaf de geboorte hechten kinderen zich aan voor hen belangrijke personen, dieren, knuffels of omgeving — ze gaan 'liefhebben'. Maar niets in het leven is eeuwig, en bij liefhebben hoort ook afscheid nemen. Van een overleden huisdier of familielid, maar ook van de vertrouwde omgeving na een scheiding, verhuizing of verandering van school.
Rouwen is een gezonde reactie op een verlies. Hoe het rouwproces verloopt is voor elk kind verschillend. Jongens verwerken gebeurtenissen op een andere manier dan meisjes, en kleuters anders dan pubers. Ook de familiegeschiedenis of culturele aspecten spelen een rol. Eén ding is echter zeker: steun van ouders, familie, vrienden, leerkrachten en andere volwassenen is van groot belang voor een kind om het verlies een plek te geven.

Wat houdt de workshop in?

Deze workshop behandelt het thema 'afscheid nemen' in de ruimste zin van het woord: Wat betekent het voor een kind of jongere om afscheid te moeten nemen, welke stadia worden hierbij doorlopen en hoe kun je als volwassene met hem of haar (blijven) communiceren?

De aandacht kan worden toegespitst op specifieke leeftijdscategorieën, culturele achtergronden of specifieke verliessituaties. Niet alleen een overlijden, maar ook bijvoorbeeld een ouder die het huis verlaat na een echtscheiding of de overgang van de lagere naar de middelbare school kan een enorme omslag betekenen.

Begeleiding

Lynn Jonkman en Marjo Vermeulen van Praktijk Druppel.

Praktische informatie

Datum: zaterdag 14 november 2015
Tijd: 10.00 - 16.30 uur
Locatie: Praktijk Druppel, Meer en Duin 309, Lisse
Kosten: € 95,- (inclusief studiemateriaal, koffie/thee en een uitgebreide lunch)
Inschrijven: via het online inschrijfformulierSpekkelaan 16
2161 GH Lisse

info@praktijk-druppel.nl

Aanmelden nieuwsbrief